Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat de hersenen opgebouwd zijn uit zenuwweefsel en uit steunweefsel. Ze worden omgeven door verschillende hersenvliezen. De tumoren uit het zenuwweefsel komen niet zo vaak voor. Als het over de kwaadaardige soorten hersentumoren in de hersenen gaat, dan gaat het vaak over de tumoren die ontstaan in het zenuwweefsel. Er zijn verschillende cellen die het zenuwweefsel steunen, beschermen, isoleren, voeden en op hun plek houden, dit noemen we ook wel de glia-cellen.

 

Glioom en Meningeoom

Als het dan gaat over een tumor van een glia-weefsel, dan wordt er gesproken over een glioom. Meestal is het zo dat een glioom kwaadaardig is. Dan gaan we even terug naar de hersenvliezen, een andere naam daarvoor is meningen (uitgesproken als mee-nin-gen). Als er een tumor ontstaat uit de hersenvliezen dan wordt er gesproken over meningioom of een meningeoom. Vaak gaat het hierbij over een goedaardige tumor. Het is belangrijk dat er duidelijk is welke tumor iemand heeft, zo kan er namelijk een goede behandeling worden ingezet.
De behandelmethode ligt ook aan de plaats waar dat de tumor precies zit, is hij eenvoudig weg te halen of moet het in een aantal operaties beetje bij beetje worden weggehaald? Soms wordt een tumor niet weggehaald omdat hij nog te klein is of omdat ze er niet goed bij kunnen. Er zijn situaties waarin er toch een poging wordt gewaagd om een deel weg te halen, zodat bekeken kan worden over welke tumor het gaat en de juiste behandeling vast te kunnen stellen.
 

Hypofyse tumoren en hun plaats

Dan zijn er nog de hypofysetumoren. Deze nemen een speciale plaats in. Een andere naam voor een hypofysetumor is het hersenaanhangsel, dit is een klein orgaan onder de hersenen, deze speelt een rol bij de regeling van de hormonen. De hypofysetumoren zijn zeldzaam, meestal ook goedaardig en deze ontstaan zoals de naam al doet vermoeden in de hypofyse. De arts kan de diagnose snel vast stellen, maar je moet de klachten goed onder ogen zien. Als je namelijk hoofdpijn hebt en anderen merken dat je gedrag aan het veranderen is, sta er dan even bij stil wat de mogelijke verschijnselen kunnen zijn. Bij twijfel dien je altijd naar de arts te gaan, zodat er kan worden gekeken wat de oorzaak is van deze klachten. Als de huisarts het niet weet ga je door naar een specialist en wordt de diagnose snel vastgesteld en de behandeling ingezet.

 

Onderscheid hersentumor

Er wordt bij de hersentumoren een onderscheid gemaakt tussen primaire hersentumoren, dit zijn de tumoren die in de hersenen ontstaan en de hersenmetastasen, dit zijn de secundaire hersentumoren. Als je last hebt van hersenmetastasen dan kun je last hebben van verschillende verschijnselen. Je zou kunnen denken aan epileptische aanvallen, gedragsveranderingen, hoofdpijn, misselijkheid, braken, evenwichtsproblemen en ook aan moeite met spreken. Er kan ook sprake zijn van neurologische uitvalsverschijnselen zoals verlamming. Er kan ook gesproken worden over soorten hersentumoren n bepaalde graden. Graad I is vaak goedaardig, graad II en III zijn tumoren min of meer kwaadaardig en graad IV is kwaadaardig.