Als het over de symptomen gaat bij een hersentumor, dan is er geen vaststaande lijst waar men aan “moet voldoen”. De klachten en verschijnselen bij een hersentumor hangen namelijk samen met de omvang van de tumor, de plaats binnen de hersenen en de groeisnelheid. Er kunnen wel een aantal klachten en verschijnselen worden besproken die veelvoorkomend zijn als mensen last hebben van een hersentumor.

 

Hersentumor

Om te beginnen gaat het over hoofdpijn, als je een snelgroeiende tumor hebt, dan kan dat drukverhoging geven in de hersenen. Het gevolg daarvan is dus hoofdpijn, dit is voornamelijk bij activiteiten het geval als de druk toe gaat nemen, je gaat persen, drukken en niezen. Maar ook psychische veranderingen horen bij de symptomen hersentumor, als de tumor groeit in een neurologisch stil gebied, dan kan deze een bepaalde tijd onopvallend groeien. Er zou dan een verhoging kunnen zijn van de druk, maar er kunnen ook veranderingen voorkomen, bijvoorbeeld trager worden of minder geremd zijn. Ook kan iemand last hebben van uitvalsverschijnselen. Als de tumor groeit in een deel van de hersenen waar de beweging wordt aangestuurd, dan kunnen er verlammingsverschijnselen optreden, maar ook spraakstoornissen of stoornissen die het gevoel voordoen.
 

Epileptische aanvallen bij een hersentumor

Iemand kan last hebben van epileptische aanvallen, dit kan een gevolg zijn van een hersentumor. Maar dit moet eerst nader worden bekeken door een arts. Verder kan iemand last hebben van een bloeding, maar alles wat hier zojuist is benoemd hoeft niet meteen te wijzen op een kwaadaardige tumor, er kan ook een goedaardige tumor groeien. Dit moet eerst worden bekeken voordat de juiste diagnose over de hersentumor kan worden vastgesteld. Er zijn mensen die van kleins af aan al last hebben van epilepsie en dat wijst niet direct op een hersentumor, maar als het zomaar ineens op gaat treden op latere leeftijd, dan kun je hier wel aan denken. Maar ook dit moet eerst door de huisarts worden onderzocht voordat er zomaar over een hersentumor gesproken mag worden. Neem daarom de tijd om je klachten onder ogen te zien en samen met de arts alles rustig te bekijken.

 

Klachten en verschijnselen van een hersentumor

Als je last hebt van klachten, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Je kunt dan samen naar je gezondheidsgeschiedenis kijken en indien nodig zal de huisarts je naar de specialist door verwijzen. Het kan namelijk zijn dat er een tumor in de hersenen groeit. Als men hier dan snel bij is dan kan er vaak worden behandeld, maar eerst maar eens uit laten zoek wat er aan de hand is. Er zijn namelijk verschillende behandelingen mogelijk mocht er worden vastgesteld dat je een hersentumor hebt. Maar niet te druk maken, eerst eens met klachten naar de huisarts gaan en bekijken wat de mogelijke oorzaken en verschijnselen kunnen zijn. Als een huisarts een reden ziet om je door te verwijzen dan wordt dat snel geregeld en kun je alle onderzoeken gaan doorlopen zodat je binnen korte tijd weet waar dat de klachten en verschijnselen vandaan komen.